Με μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη επέλεξε να ανοίξει τον κύκλο των διαλέξεών του το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, με εισηγητή τον Δρ Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα, Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ανέδειξε το θέμα των: «Κοινωνικοοικονομικών αλλαγών στο παρόν σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον».
Ο κ. Επαμεινώνδας, αναφέρθηκε στον πληθυσμό της γης, λέγοντας ότι έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, φθάνοντας τα 7.98 δισεκατομμύρια. Οι πολίτες ζουν και εργάζονται, είπε, σε πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων με το προσδόκιμο ζωής σήμερα στις περισσότερες χώρες να φθάνει τα 72 έτη. Στην Κύπρο το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται στα 81 χρόνια, ενώ το πιο ψηλό καταγράφεται στην Ιαπωνία με 84 έτη. Ακολούθως, ο κ. Επαμεινώνδας μίλησε για τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιολογική ωρίμανση κοριτσιών και αγοριών από την ηλικία των 12.5 χρόνων, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ η ωρίμανση αυτή καταγράφεται πολύ ενωρίτερα από παλαιότερα χρόνια, εντούτοις η τεκνοποίηση καθυστερεί πολύ. Έγινε επίσης αναφορά στις αλλαγές που αφορούν τις εργασίες. Στον κόσμο το 64% των πολιτών εργάζεται σε υπηρεσίες, το 30% στη βιομηχανία και το 6% στη γεωργοκτηνοτροφία. Στην Κύπρο τα ποσοστά αντίστοιχα έχουν ως εξής: 85% σε υπηρεσίες, 13% στη βιομηχανία, 2% στη γεωργοκτηνοτροφία. Μετά τη διάλεξη ακολούθησε ζωηρός διάλογος τον οποίον συντόνισε ο φοιτητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρίστος Οικονομίδης.
Κατά την τελετή έναρξης του Ζηνώνειου Πανεπιστημίου, εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Άθως Καζαντζής, ανέφερε ότι ο θεσμός προάγει κουλτούρα ανοικτού διαλόγου για σημαντικά θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Σημείωσε επίσης ότι μέσα από τον επικαιρικό χαρακτήρα της θεματολογίας των διαλέξεων και των αξιόλογων Κυπρίων και Ελλαδιτών ακαδημαϊκών και ερευνητών, ο θεσμός του Ζηνώνειου συνεχίζει να εκπληρώνει τους στόχους του, συμβάλλοντας στην έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών.
Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αντώνης Δημητριάδης, ο οποίος καλωσόρισε τη νέα σειρά του προγράμματος στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας. «Κλείσαμε δυο δεκαετίες και ξεκινάμε αισίως την 3η δεκαετία», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του θεσμού με τη μεγάλη και ενθαρρυντική προσέλευση, μάς τιμά με υπερηφάνεια. Εγγύηση της φετινής επιτυχίας, κατέληξε, είναι η επιλογή των ομιλητών και των θεμάτων.
Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα. Δόξα Κωμοδρόμου, χαιρέτησε την έναρξη του θεσμού εκ μέρους του Πρύτανη Τάσου Χριστοφίδη, αναφέροντας ότι αναντίλεκτα η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει αμφίδρομο δίαυλο στην παραγωγική επικοινωνία, στην άμεση συζήτηση και τον συλλογισμό των παρευρισκόμενων με φυσική παρουσία, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε αμεσότητα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Φέτος, πρόσθεσε, θα δοθούν ερεθίσματα για δημιουργικό προβληματισμό και ανοιχτό διάλογο μέσα από σπουδαίες θεματικές.
Τέλος, εκ μέρους του Διευθυντή του ΡΙΚ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημοσιογράφος Κώστας Μιχαηλίδης. Υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελείται και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται. «Ο λαός διψά για γνώση και μάθηση. Κι αυτό αποδεικνύεται από το πως το κοινό της Λάρνακας, κι όχι μόνο, αγκαλιάζει αυτόν τον θεσμό. Το ΡΙΚ ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση του τόπου, πάντοτε στήριζε, (από την εποχή του Λαϊκού Πανεπιστημίου το 1977) πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, την πνευματική καλλιέργεια του λαού μας και τον εμπλουτισμό της γνώσης.
Όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν τόσο τους συντελεστές της όλης διοργάνωσης, όσο και τους εισηγητές και συντονιστές των διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Οι θεματικές που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, είναι ανοικτές για το κοινό. Φέτος δίνεται ταυτόχρονα η ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις διαλέξεις από την ιστοσελίδα του ΡΙΚ, «Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Live» ή και σε μεταγενέστερο στάδιο.