«Τεχνολογικός (αν)αλφαβητισμός και ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά»
Ο κύκλος διαλέξεων του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας, ολοκληρώθηκε αισίως και για τη φετινή 23η χρονιά στη σειρά, με τη διάλεξη «Ανατροφή της νέας γενιάς στη ψηφιακή εποχή», όπου μίλησε ο Υποψήφιος Διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νεκτάριος Παρτασίδης, ενώ συντονίστρια ήταν η Δρ Νάσια Κλεάνθους, Ειδική Επιστήμονας στο ίδιο Τμήμα.
Ο κ. Παρτασίδης αρχικά προέβη σε μια αναδρομή, συνοψίζοντας την τεχνολογική αλλαγή που οδήγησε στην ανάπτυξη και εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ), οι οποίες μετατόπισαν τις σχέσεις των ανθρώπων από την παραδοσιακή τους μορφή που κατά κανόνα αφορά την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία στη ψηφιακή και εξ’ αποστάσεως επικοινωνία, μέσω εφαρμογών και άλλων εργαλείων του διαδικτύου. Τούτο διαμόρφωσε και τις προϋποθέσεις του «ψηφιακού χάσματος», δηλαδή την απόσταση μεταξύ γονέων και παιδιών, λόγω των εμποδίων τεχνολογικού (αν)αλφαβητισμού που τίθενται ανάμεσα στις δύο γενιές, καθιστώντας σχεδόν ανέφικτη την ύπαρξη κοινού μέτρου σύγκρισης εμπειριών και βιωμάτων για αποτελεσματική αλληλοκατανόηση και διαπροσωπική επικοινωνία.
Ο ομιλητής είπε πως η ψηφιακή πραγματικότητα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες. Τόνισε τις ανάγκες για συγχρονισμό των γονέων ώστε να αποκτήσουν τεχνοπολιτισμική γνώση και πρακτικές δεξιότητες στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να παρατηρούν και να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από ακατάλληλο ψηφιακό υλικό ή ύποπτα άτομα, για παράλληλη ψυχαγωγία γονιών και παιδιών χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προκειμένου να εμπεδώνονται «ψηφιακοί δεσμοί» εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με συνοχή και συνέχεια. Επιπλέον ο κ. Παρτασίδης, σημείωσε πως οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουν στα παιδιά την εντύπωση ότι τα κατασκοπεύουν, ότι ο ρόλος τους χρειάζεται να είναι ενεργός και συμμετοχικός, σε βαθμό που να συμβάλλει στη διαμόρφωση κρίσης για τη λήψη συνειδητοποιημένων επιλογών και αποφάσεων.
Μετά το πέρας της ενδιαφέρουσας διάλεξης, από εκπροσώπους των συνδιοργανωτικών φορέων απονεμήθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσα άτομα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία όλες τις διαλέξεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 διαλέξεις με πλούσια θεματολογία.
Πολύτιμη ήταν και φέτος για το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λάρνακας, η στήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της εφημερίδας Πολίτης τόσο στη διοργάνωση όσο και στην προβολή των διαλέξεων. Κατά τη λήξη της αποχαιρετιστήριας τελετής, εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, κ. Άθως Καζαντζής, εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ, ο Δημοσιογράφος Κώστας Μιχαηλίδης και εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Εκπρόσωπος Τύπου του Ιδρύματος, κα Δόξα Κωμοδρόμου. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, κ. Πέτρος Κρασάς και ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Κώστας Κατσώνης.
Όλες οι διαλέξεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ, στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://cybc.com.cy.