ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Στεγάζονται στο αναπαλαιωμένο κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου στην Πλατεία Ευρώπης

Πολιτιστικός Λειτουργός

Η Πολιτιστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και το συντονισμό όλης της πολιτιστικής κίνησης της πόλης μας. Διαχειρίζεται όλες τις εστίες πολιτισμού που ανήκουν στο Δήμο Λάρνακας, δηλαδή, το Δημοτικό Θέατρο, το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, το Κηποθέατρο στο Μεσαιωνικό Κάστρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο, το Δημοτικό, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα, το Δημοτικό Ωδείο και άλλους χώρους, που περιστασιακά λειτουργούν σαν πνεύμονες πολιτισμού.

Μέρος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είναι τα Μουσικά Σχήματα τα οποία απαρτίζονται από τη Δημοτική Φιλαρμονική, το Φωνητικό Σύνολο, την Παιδική Χορωδία και την Παιδική Φιλαρμονική.

Μερικές από τις μεγάλες ετήσιες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, που διοργανώνονται, είναι η Γιορτή του Κατακλυσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Ιουλίου, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Χειμώνας, η Γιορτή των Ανθεστηρίων και η Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση. Τέλος η πλούσια εικαστική και εκδοτική δραστηριότητα των Υπηρεσιών σφραγίζει το φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Οι εκδόσεις αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους τομείς της πολιτιστικής δραστηριότητας. Ένας τομέας πολύ σημαντικός και αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτισμού για αυτό και θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό. Η Υπηρεσία έχοντας γνώμονα τα πιο πάνω δημιούργησε τη δική της Εκδοτική Επιτροπή που αποτελείται από ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών στην πλειοψηφία τους Λαρνακείς οι οποίοι αφιλοκερδώς εργάζονται για το πλούσιο πλέον εκδοτικό έργο του Δήμου.

Οι θεσμοθετημένες δραστηριότητες / εκδηλώσεις, αναλυτικότερα, είναι:

Η απόφαση του Δήμου της Λάρνακας να διοργανώνει εκδηλώσεις για ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο με ομάδες, σχήματα και καλλιτέχνες που ασχολούνται με θέματα τέχνης όχι από επαγγελματικής πλευράς αλλά από αγάπη προς αυτά, θεωρείται από τις πιο σημαντικές.

Στα καλλιτεχνικά αυτά ερασιτεχνικά σχήματα συμμετέχουν άνθρωποι της καθημερινότητας, παιδιά, οικοκυρές, μαθητές, συνταξιούχοι  που βρίσκουν δημιουργικό διέξοδο στον ελεύθερο τους χρόνο  στο τραγούδι, τον χορό, τη μουσική, το θέατρο κλπ. Στόχος είναι η προβολή και  στήριξη των σχημάτων αυτών.

Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του θεσμού αυτού, πραγματοποιούνται κάθε Νοέμβριο.

Το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο λειτουργεί στη Λάρνακα πάνω από 22 χρόνια. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας με την στήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.  

Πρόκειται για σειρά επιστημονικών διαλέξεων, ανοικτές προς το ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία για επιμόρφωση και ενημέρωση για ποικίλα θέματα γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος. 

Τα θέματα επιλέγονται βάσει αυστηρών κριτηρίων με σκοπό να καλύπτουν όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνική, οικονομική, πολιτική, θρησκευτική, ιστορική κ.α. πτυχές της Λάρνακας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και θέματα γενικότερου και παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως, οικονομικά, ιατρικά, οικολογικά κ.α.

Ομιλητές είναι κυρίως μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού  Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και μέλη ξένων Πανεπιστημίων καθώς επίσης και καταρτισμένοι ειδικοί από διάφορα Ερευνητικά Κέντρα, επιστημονικούς φορείς και άλλους οργανισμούς.

Στο τέλος κάθε κύκλου διαλέξεων ο Δήμος Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε σεμνή τελετή απονέμουν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσους παρακολουθήσουν τις διαλέξεις.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και μεταδίδονται παγκύπρια σε απ’ ευθείας μετάδοση από το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου. Η απόφαση για τη δημιουργία του θεσμού αυτού, προέκυψε από τη διαπίστωση ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλα θεάματα κατά την χειμερινή περίοδο λόγω έλλειψης μεγάλης θεατρικής στέγης.

Με μια σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που να καλύπτουν κυρίως το φάσμα όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο έδωσε τέλος στην αδυναμία που παρουσιαζόταν, και ταυτόχρονα την ευκαιρία στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και στους ξένους επισκέπτες του τόπου μας να τις απολαμβάνουν.

Η κλασική μουσική θεωρείται από τα πιο ιδιαίτερα είδη μουσικής. Το 1988, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες δημιούργησαν ένα θεσμό όπου θα γινόταν κοινωνός και καταλύτης στη διάδοση, εκτίμηση και αγάπη της κλασσικής μουσικής από ένα μεγαλύτερο κοινό (στην πόλη της Λάρνακας και όχι μόνο).

Το Φεστιβάλ έχει να επιδείξει άρτια παραδείγματα από συναυλίες μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, κουαρτέτα κιθάρας καταξιωμένων ανά το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των εκδηλώσεων που παρουσιάζει ο Δήμος Λάρνακας στα  πλαίσια του θεσμού αυτού, έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα και έχει να επιδείξει εφάμιλλα αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τον Δήμο Λάρνακας στην παραδοσιακή ορθόδοξη παράδοση της Τσικνοπέμπτης. Προσφέρει στους πολίτες κυπριακά εδέσματα και άφθονο ποτό σημαίνοντας έτσι την έναρξη της μεγάλης νηστείας της σαρακοστής.

Τις επόμενες μέρες λαμβάνει χώρα το έθιμο του γλεντιού, του μασκαρέματος και της μεταμφίεσης, η Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση.  Στην παρέλαση συμμετέχουν ομάδες πολιτών, σχολεία, νηπιαγωγεία και οργανωμένα σύνολα της πόλης.

Αποκορύφωμα τον εορτασμών είναι το γλέντι που ακολουθεί στον εκδρομικό χώρο του Τεκκέ για την Καθαρά Δευτέρα. Ο Δήμος προσφέρει στους πολίτες του παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Το φαγοπότι συνοδεύεται από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κυπριακά παραδοσιακά παιγνίδια και διαγωνισμούς. 

Τα  Ανθεστήρια είναι μια γιορτή με κυρίαρχα στοιχεία τα χρώματα και τα αρώματα. Ο θεσμός των Ανθεστηρίων γιορτάζεται την ομορφότερη εποχή του χρόνου, την Άνοιξη και συγκεκριμένα τον Μάιο. 

Το παραλιακό μέτωπο κατακλύζεται από ανθοστόλιστα άρματα και ομάδες όπου παρελαύνουν διαγωνιζόμενα, μπροστά από χιλιάδες κόσμο να τους χειροκροτεί. Η εντυπωσιακή αυτή γιορτή κορυφώνεται με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Κεντρική Εξέδρα της Παραλίας.

Η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου αν όχι και ολόκληρου του Ελληνικού χώρου. Ο Κατακλυσμός, έχοντας ρίζες βαθιές που φθάνουν στην ελληνική αρχαιότητα, αναπροσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα, διατηρώντας όμως την παράδοση γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια στην πόλη του Ζήνωνα. Καθ όλη τη διάρκεια των ξένων κατακτήσεων, άντεξε στους αιώνες χωρίς διακοπή.

Κάθε χρόνο καταρτίζεται πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα. Οι παραδοσιακοί διαγωνισμοί των Κυπριακών ποιημάτων, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού και μπάλου έχουν σαν ξεκίνημα τους την Ομηρική αρχαιότητα. Σημαντικοί επίσης και οι διαγωνισμοί χορών, του καρτζιλαμά δηλαδή αντικριστού, του συρτού, του ζεϊμπέκικου και του δρεπανιού. Δεκάδες λαϊκοί ποιητές και καλλιτέχνες διαγωνίζονται με δεξιοτεχνία στο στοίχο και την μουσική στο χορό και στο τραγούδι. Η Γιορτή του Κατακλυσμού, είναι ίσως η μοναδική Γιορτή στην Κύπρο, που συγκεντρώνεται τέτοια πληθώρα λαϊκών καλλιτεχνών, απ’ όλα τα μέρη της Κύπρου και ίσως η μοναδική γιορτή που η λαϊκή μας παράδοση παρουσιάζεται ανόθευτη. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της παράδοσης μας είναι η παρουσίαση των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Εκτός από τους πιο πάνω παραδοσιακούς διαγωνισμούς αξίζει να αναφέρομαι το διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού και το διαγωνισμό ερασιτεχνών τραγουδιστών που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς επίσης και τα θαλάσσια αγωνίσματα, οι κολυμβητικοί αγώνες, οι παγκύπριοι αγώνες πετοσφαίρισης άμμου, ο διαγωνισμός σκακιού κ.α. Το πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού διανθίζεται με διάφορα άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα, λαϊκές συναυλίες, χορευτικά προγράμματα, σάτιρα και μιμήσεις, επιθεωρήσεις, ταχυδακτυλουργούς, παραστάσεις θεάτρου σκιών και παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Κάθε χρόνο συμμετέχουν μερικές χιλιάδες καλλιτέχνες στην διοργάνωση της γιορτής αυτής, εκατοντάδες πραγματευτές και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.  

Για ένα εξαήμερο συνεχόμενων εκδηλώσεων, ολόκληρη η Κύπρος ζει στο παλμό του Κατακλυσμού, μέσα σε μια ατμόσφαιρα κεφιού, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ο Δήμος Λάρνακας, ως διοργανωτής αυτής της μεγάλης Γιορτής καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του θεσμού αυτού, έχοντας πάντα ως στόχο τη διατήρηση και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης. 

Οι διαγωνισμοί των τσιαττισμάτων πέρασαν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.  Πέρα τούτου, έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής τρία βιβλία που αφορούν τα τσιαττιστά, μετά από μελέτη και έρευνα από τη Δρ. Νικολέτα Δημητρίου.

Το Φεστιβάλ Λάρνακας θεωρείται, και όχι άδικα,  ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς που δημιούργησαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το Φεστιβάλ Λάρνακας ξεκινούσε δειλά - δειλά το 1985, διαρκούσε μόνο μια εβδομάδα και λάμβανε χώρα μόνο στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει. Από το 1987 το Φεστιβάλ διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα και αποκεντρώνεται. Το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, η μεγάλη αποβάθρα της Λάρνακας, το Μεσαιωνικό Κάστρο, ο χώρος του Παλαιού Υδραγωγείου    «ΚΑΜΑΡΕΣ» και του Αρχαίου Κιτίου, είναι μερικοί από τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Λάρνακας μέσα από την πορεία του στον χρόνο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης για την αισθητική και την πληρότητα των πολιτιστικών προτάσεων που έχει να παρουσιάσει κάθε καλοκαίρι.

Δημιουργοί αξεπέραστοι, μεγάλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και  άλλα σημαντικά καλλιτεχνικά ονόματα έχουν τιμήσει το Φεστιβάλ Λάρνακας και το έχουν αναδείξει σε κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την Κύπρο.

Σημαντική στιγμή για το Φεστιβάλ αποτελεί η βράβευση του με την ετικέτα EFFE Label 2015-2016 από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το θεσμοθετημένο Φεστιβάλ Δήμου Λάρνακας, έχει διακριθεί ανάμεσα στα πιο ποιοτικά Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ για το έτος 2015-2016, μέσα από 761 Φεστιβάλ από 31 χώρες.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λάρνακας διοργανώνει τις Εθνικές Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, της 1ης Απριλίου 1955 καθώς και την 28η Οκτωβρίου 1940. Εκτός από τις παρελάσεις, πραγματοποιείται Πάνδημος Εορτασμός στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας την παραμονή των Επετείων. Ο Πάνδημος Εορτασμός πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος και περιλαμβάνει ομιλίες αναφορικά με την επέτειο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συνήθως απαρτίζεται από μαθητές των σχολείων της πόλης ή από καλλιτεχνικά επαγγελματικά σχήματα  και παρουσιάζουν μουσικό - θεατρικές παραστάσεις, χορούς και απαγγελίες.

Στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού (1η Ιουνίου) ο Δήμος Λάρνακας  σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού και την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.), διοργανώνει εκδηλώσεις για το παιδί στον Δημοτικό Κήπο και στην εξέδρα της παραλίας. Πέραν των εκδηλώσεων αυτών, που τις περισσότερες φορές έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία, διοργανώνει και αθλητικές δραστηριότητες. 

Η Λάρνακα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Η  έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων ξεκινά με την φωταγώγηση της πόλης που περιλαμβάνει  πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά σχήματα της πόλης και συναυλίες από καλλιτέχνες τόσο από Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Ακολουθεί η κάθοδος του Αγίου Βασίλη με την συνοδεία μεγάλης χριστουγεννιάτικης παρέλασης από τις σχολές μπαλέτου και χορού της πόλης, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα.

Το Εμπορικό Κέντρο της πόλης πεζοδρομείται και στις πλατείες φιλοξενούνται πολύμορφες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες από γνωστούς Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παιγνίδια για παιδιά, Άγιους Βασίληδες και πολλά άλλα που συνθέτουν ένα γιορτινό σκηνικό.

Στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας  παρουσιάζονται χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις και  μουσικό –χορευτικές παραγωγές.

Ο Δήμος Λάρνακας επίσης συμβάλει στη διοργάνωση πολλών χριστουγεννιάτικων φιλανθρωπικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διάφορα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και φορείς της πόλης και άλλους.

  • ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ο Άγιος Λάζαρος, πολιούχος και προστάτης της Λάρνακας, τιμάται με κάθε μεγαλοπρέπεια  από τον Δήμο. Για την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασης το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διοργανώνεται περιφορά της εικόνας του Αγίου, συνοδεία των Αρχών της πόλης και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Κατά τη διάρκεια της πομπής, η εικόνα του Αγίου Λαζάρου περιφέρεται στους δρόμους της Λάρνακας. 

  • ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος, το τελετουργικό της οποίας χαρακτηρίζεται από τον στολισμό και την περιφορά Επιταφίου του Κυρίου.

Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου κάθε Μεγάλη Παρασκευή διοργανώνει την περιφορά των στολισμένων Επιταφίων από ενορίες της πόλης, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Η πομπή έχει σαν σημείο συγκέντρωσης την Πλατεία Ακροπόλεως.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας έχουν τη διαχείριση και είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία όλων των χώρων πολιτιστικής υποδομής της πόλης. Οι υποδομές αυτές είναι:

Η Λάρνακα κατάφερε να πρωτοπορήσει για ακόμα μια φορά, ιδρύοντας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο.

Το περιβάλλον αποτελεί το υπόβαθρο της δημόσιας υγείας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η ανάγκη για την  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προβάλλει ολοένα και επιτακτικότερη.

Το Μουσείο αποτελεί ένα  πλήρες κέντρο μελέτης της κυπριακή φύσης, χλωρίδας και πανίδας.

Ένα μέρος της μεγάλης συλλογής κοχυλιών του Τάκη Ζαμπακκίδη ταξινομήθηκε επιστημονικά στο μουσείο,  δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μελετητές του είδους να αντλήσουν απεριόριστες πληροφορίες.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τη δημιουργία του μουσείου, ανάλαβαν μια διαχρονική πρόκληση, και έχουν συμβάλει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα του φυσικού περιβάλλοντος. Η πρόκληση αυτή κατάφερε να γίνει σκοπός και καθήκον για τη διαφύλαξη του, μέσω μια συλλογικής προσπάθειας.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ - ΚΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στο Πολυδύαμο Πολυχώρο Κοινωνικής Προνοίας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας  (Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας) στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο το οποίο περιλαμβάνει την Δημοτική Φιλαρμονική, το Φωνητικό Σύνολο, την Παιδική Χορωδία και την Παιδική Φιλαρμονική. Στα πλαίσια λειτουργίας των πιο πάνω υποχρέωση της υπηρεσίας είναι να προγραμματίζει, να εμπλουτίζει και να διοργανώνει συναυλίες των μουσικών σχημάτων στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1992. Η δημιουργία του δημιούργησε γερά θεμέλια για τα μουσικά δρώμενα της πόλης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στον τομέα της μουσικής. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας αποτελεί φυτώριο για τη Δημοτική Φιλαρμονική αλλά και για άλλες τοπικές ορχήστρες και προσφέρει στα νέα παιδιά της Λάρνακας την ευκαιρία για σωστή και ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πολλοί από τους μαθητές μας σπουδάζουν με επιτυχία στο εξωτερικό και άλλοι εργάζονται στον τόπο μας. Το Ωδείο μας πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί  αφού ειδικεύεται στη διδασκαλία πνευστών οργάνων, παράλληλα με τα μαθήματα  πιάνου και θεωρίας.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Το 1987 ιδρύθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική,  με Μαέστρο τον Ανδρέα Ανδρέου και αποτελείτο από περίπου τριάντα πέντε στελέχη. Σήμερα απαρτίζει πέραν των ογδόντα μελών και έχει ήδη διαγράψει  μια ιστορία από επιτυχημένες εμφανίσεις  τόσο στην Κύπρο όσο και σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό. Έχει καθιερωθεί ως το επιβλητικό μουσικό σχήμα σε Εθνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις στη πόλη. Επίσης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό που να γεμίζει ασφυκτικά τα διάφορα θέατρα σε κάθε παράσταση που δίνει. Η ένταξη στη Δημοτική Φιλαρμονική είναι ελεύθερη για κάθε δημότη που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική.

  • ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Ιδρύθηκε το 1987 και έκτοτε έχει καθιερωθεί με μια δημιουργική πορεία που περιλαμβάνει εμφανίσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Θεωρείται ως ένα ουσιαστικό μουσικό κύτταρο της πόλης αφού  η δραστηριότητα του σχήματος αυτού  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων όπως οι εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, συνεργασίες με άλλα σχήματα και καλλιτέχνες,  αλλά αυτόνομες συναυλίες. Σήμερα αποτελείται από σχεδόν πενήντα μέλη, άνδρες και γυναίκες υπό την διεύθυνση του κ. Ανδρέα Γερολέμου. Ο κάθε δημότης μπορεί να γίνει μέλος, φτάνει να πληροί τα βασικά μουσικά κριτήρια.

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Ξεκίνησε την  λειτουργία της το 2012 με μια δυναμική που εντυπωσίασε τόσο με το επίπεδο όσο και με την ποιότητα των εκδηλώσεων της. Σήμερα η Παιδική Χορωδία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης μας, παρουσιάζοντας συναυλίες τόσο σε συνεργασία με διάφορους άλλους καλλιτέχνες όσο και αυτόνομες, υπό την διεύθυνση της κ. Λουκίας Λαζάρου. Στο σχήμα αυτό μπορούν να ενταχθούν παιδιά από την ηλικία των έξι χρόνων μέχρι και τα δεκαεπτά.

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Η δημιουργία του σχήματος αυτού είναι πρόσφατη και λειτούργησε μόλις  τον Οκτώβριο  2020. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε τη λειτουργία της κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρόνο να στελεχωθεί με εξήντα πέντε μικρά παιδιά, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες οργάνων, υπό την διεύθυνση της κ. Ελένης Παπαδοπούλου. Η Παιδική Φιλαρμονική  διαθέτει πέντε καθηγητές – εκπαιδευτές για κάθε οικογένεια οργάνων. Η ένταξη κάποιο παιδιού γίνεται με ανακοίνωση προκήρυξης θέσεων ανάλογα με τα διαθέσιμα όργανα. Ακολουθεί μουσική ακρόαση και ανάλογη ένταξη σε κατηγορία οργάνου. Η φοίτηση  και παροχή οργάνου είναι εντελώς δωρεάν από τον Δήμο Λάρνακας.  Κάποιο παιδί μπορεί να ενταχτεί από την  ηλικία των οχτώ χρονών μέχρι και τα δεκατέσσερα. Στη  συνέχεια το παιδί μπορεί να μεταπηδήσει στη Δημοτική Φιλαρμονική εάν το επιθυμεί.

Οι πέντε πετρόκτιστες αναπαλαιωμένες, αποικιακού χαρακτήρα Αποθήκες του Τελωνείου, αποτελούν από το 1995 τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και βρίσκονται στην Πλατεία Ευρώπης. Είναι ενταγμένες στον κοινωνικό ιστό της πόλης συμβάλλοντας πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρνακα και παγκύπρια.

Οι αίθουσες στεγάζουν τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει ως επί το πλείστον έργα κυπρίων καλλιτεχνών. Σ’ αυτές τις αίθουσες γίνονται περιοδικά εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κ.α. δημιουργώντας έτσι στην καρδιά της Λάρνακας ένα μόνιμο ζωντανό κέντρο τέχνης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας φιλοξενεί μεγάλες ομαδικές ή θεματικές εκθέσεις ατόμων που έχουν καταξιωθεί στον χώρο των τεχνών στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σημείο αναφοράς είναι η φιλοξενία της Larnaca Bienalle 2018.  Διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, και άλλους Πολιτιστικούς Φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού.

Η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης δίνει τη δυνατότητα της συνεχούς αλλαγής προσφέρει έτσι την ευκαιρία στους φίλους των καλών τεχνών να απολαμβάνουν και να έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης από διάφορα ρεύματα και τεχνοτροπίες.

  • ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Βασικό όμως στοιχείο στη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας είναι η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει. Η συλλογή αποτελείται από έργα Κυπρίων και άλλων καλλιτεχνών και παρουσιάζει τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Πολλοί από τους Κύπριους δημιουργούς έχουν θέσει τη δική τους σφραγίδα στον διεθνή εικαστικό χώρο και αρκετοί από αυτούς είναι βραβευμένοι σε διεθνείς διοργανώσεις. Η συλλογή διαθέτει μεγάλο αριθμό έργων από λάδια, ακουαρέλες, χαρακτικά, γλυπτά κ.α.

Μέσα στις δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ένα σημαντικό έργο για τη Λάρνακα και σίγουρα έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωή της πόλης.

Ο χώρος της εσωτερικής αυλής του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, είναι ο ιδανικότερος για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο πανέμορφος κήπος προσφέρεται ως ο καταλληλότερος ίσως χώρος για αυτές τις εκδηλώσεις. Η μοναδικότητα της ατμόσφαιρας μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε δημιουργό ή / και θεατή.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1996 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Η απουσία ενός Θεάτρου ήταν μέχρι τότε ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

Είναι χωρητικότητας 400 θεατών και διαθέτει μέσα φωτισμού, ήχου κ.ά. Εκτός από τις εκδηλώσεις του Δήμου Λάρνακας χρησιμοποιείται και για παραστάσεις τρίτων.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Ανδρέα Βύρα, το Δημοτικό Θέατρο φέρει την ονομασία «Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος».

  • ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στις 9 Ιουλίου 1990 εγκαινιάστηκε το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας.

Κτίστηκε με δωρεά του ζεύγους Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στο χώρο του Πάρκου Αλυκής. Είναι χωρητικότητας 2100 θεατών. 

Το Δημοτικό Αμφιθέατρο φιλοξενεί μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι  σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, με αμφιθεατρικό σχήμα, το οποίο είναι αρμονικά ενταγμένο στον χώρο του μεγάλου πάρκου της Αλυκής Λάρνακας, τοποθετημένο στις παρυφές ενός από τα υψώματα του.

  • ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ»

Το κτήριο κτίστηκε  κατά τη διάρκεια του 1950  πίσω από το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο και λειτούργησε σαν ένα από τους  πιο σύγχρονους κινηματογράφους με την  ονομασία «Αττικόν».  και ήταν  χωρητικότητας 440 θέσεων.

Μετέπειτα αγοράστηκε  από το Θέατρο ΣΚΑΛΑ,  το οποίο μετάτρεψε σε μια σύγχρονη θεατρική στέγη, με την ευγενή χορηγία του Νίκου και Δέσποινας Παττίχη αλλά και του Δήμου Λάρνακας.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Ανδρέα Βύρα, η κυριότητα του κτηρίου περιήλθε στον Δήμο Λάρνακας  και ονομάστηκε « Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ». Το Θέατρο Σκάλα συνεχίζει να φιλοξενείται και να στεγάζεται στον χώρο.

Με τη δημιουργία του παραλιακού μετώπου λήφθηκε πρόνοια για την κατασκευή μόνιμης εξέδρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η κατασκευή αυτή αποδείχτηκε σημαντική αφού οι εκδηλώσεις που γίνονται συχνά στον χώρο αυτό,  δίνουν ζωή και μια άλλη, κοσμοπολίτικη όψη στη Λάρνακα βοηθώντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο τους το τουριστικό προϊόν της πόλης και όχι μόνο.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας βρίσκεται στη οδό Ζήνωνος Κιτιέως και στεγάζεται στο κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας καθώς επίσης και το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Το Ιστορικό Αρχείο είναι ανοικτό για ερευνητές/μελετητές και φιλοξενεί έγγραφα, γκραβούρες, χάρτες, εκδόσεις, φωτογραφίες, φυλλάδια, αφίσες, έντυπα, κ.α. Ο εμπλουτισμός του αρχείου είναι σε καθημερινή βάση και υπάρχει καταγραμμένο το υλικό του οποίου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από δωρεές.

Το Αρχείο είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 8:00 π.μ. μέχρι 2:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Λάρνακας βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) στο ισόγειο του διώροφου κτίριου αποικιακού χαρακτήρα, που κτίστηκε το 1881. Στο ισόγειο βρίσκονταν τα γραφεία του Τελωνείου και στον πρώτο όροφο η οικία του Αρχιτελώνη. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε με δωρεά ύψους £300.000 από το Ίδρυμα Νίκου και Δέσποινας Παττίχη επί Δημαρχίας Γεώργιου Λυκούργου. Εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου 2003 από τον Νίκο Παττίχη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μ. Τάσου Παπαδόπουλου επί Δημαρχίας Ανδρέα Μωϋσέως.

Στόχος του Μουσείου είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν μέρος της ιστορίας της πόλης. Το Μουσείο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες και παρουσιάζονται αντικείμενα που αποτελούν μέρος του Δημοτικού Ιστορικού Αρχείου. Μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές. Στο μουσείο παρουσιάζονται έγγραφα, χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες, αντικείμενα, κουστούμια, αφίσες, εργαλεία, μηχανές κ.α.

Το Μουσείο είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 9:00 π.μ. μέχρι 2:30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το κτήριο του Δημοτικού Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου «Αμμόχωστος» Λάρνακας αποτελεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα με όλες τις διευκολύνσεις, όπως προσβασιμότητα, κλιματισμό και αίθουσες εκδηλώσεων.

Έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να προσφέρει ποιοτικά κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στους Δημότες.

Παραχωρήθηκε στον Δήμο Λάρνακας από το κράτος μετά από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Ανδρέα Βύρα.

Ο «Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού» (πρώην Λέσχη Λάρνακας – Οικία Ματτέι) βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτέως (έναντι του Μουσείου Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου) είναι πλέον ένας νέος πυρήνας πολιτισμού ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης.

Το έργο αυτό εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης και ειδικά της διατήρησης της λαϊκής μας τέχνης, αφού σε αυτό λειτούργει το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν ζωντανά την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Το Κέντρο αυτό συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών καθώς και εργαστήριο κεραμικής. Επίσης, με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και κήπου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις.